mandag 30. september 2013

Septemberplenum

Historisk JCI kveld i Molde

Tirsdag 24.september var det igjen duket for vårt månedlige plenumsmøte. Denne kvelden var det mange medlemmer og gjester som møtte opp på Oskar Sylte Mineralvannfabrikk AS spente på hva kvelden ville bringe.

Her ble vi godt tatt imot av Oskar Dag Sylte, senator og grunnleggeren og JCI Moldes første president. Han hadde også fått med seg Karl Frode Opdal og Rolf Gaasø, begge senatorer samt sentrale i oppstarten av foreningen. Henholdsvis JCI Moldes 2. og 3. president.

Kvelden ble innledet med forsyning av leskende ”syltebrus” og et historisk tilbakeblikk på hvordan foreningen i Molde kom i gang. Tidlig i 1969 fikk Oskar Dag Sylte en henvendelse fra Ålesund om å starte en lokalforening i Molde. Sylte hadde allerede da kjennskap til JCI Norway, gjennom ”Pepsi Cola” bladet som var et blad for alle tappere i landet. Pepsi Cola var på den tiden hovedsponsor for JCI Norway. Sylte kontaktet derfor ulike mennesker for å høre om det var interesse for en slik forening. Noe det absolutt var. Det ble dermed satt i gang en kampanje, hvor også daværende nasjonalpresident Ole E. Heidenreich kom på besøk. Dette medførte stor suksess og dermed var foreningen i gang.

Det var tydelig enighet om at dette skulle være en selvstendig forening med egne tanker og ideer. Det skulle ikke være enda en ”kompisklubb” men en forening med brei basis slik at man kunne få til noe skikkelig. Samt at det var viktig at en forening med visjon måtte ha engasjerte medlemmer.

I Molde ble foreningen kjent som noen som viste interesse for nærmiljøet. Dette førte igjen til at folk henvendte seg til foreningen og ønsket de skulle ta opp visse aktuelle tema/saker. Prosjekt som ”Båthavna/CapClara”, ”Bjørnsund” og ”Legeseminar” var noen av de store prosjektene foreningen gjennomførte. På den tiden var det ikke så vanlig at man hadde prosjektrapport/sluttrapport nasjonalt men Molde derimot var gode på dette og utgav blant annet blad/hefte/bok.

Prosjekt spilte en stor rolle i foreningslivet men det var også viktig å fremme medlemmenes interesse og utvikling. De hadde tro på at dersom ulike mennesker med ulik kunnskap kom sammen, vil hver enkelt kunne ha en raskere utvikling enn hvis alle var like. Noe å strekke seg etter var vesentlig. Sosiale arrangement ble også en viktig del av foreningslivet og etter hvert ble også det opprettet en ”forening” hvor koner/ektefeller av medlemmene kom sammen til egne sammenkomster. Noe som ble svært populært. På den tiden bestod foreningen stort sett av menn. Molde var en av de første som tok opp ett kvinnelig medlem, Margareth Gaasø.  
Noen av stikkord for suksess var: at de kjente viktige nøkkelpersoner, lokalpressen, gode prosjekt med lokal tilknytning m.m.

JCI Moldes President 2013 - May Sissel Skotheim omringet av kjekke og staute senatorer. fra venstre: Karl Frode Opdal, Oskar Dag Sylte, Rolf Gaasø og Torgeir Riksfjord.
Oskar Dag Sylte leser utdrag fra boken "Et brusende liv"

Kvelden fortsatte videre med å få kjennskap til historikken bak Oskar Sylte Mineralvannfabrikk AS og deres suksessfaktorer, signering og utdeling av boken ”Et brusende liv” samt en omvisning i fabrikken.

For oss medlemmer (og gjester) som var til stede vil jeg våge å si at det var en kveld vi var fornøyd med og sent vil glemme. Å få høre om foreningens historie, oppleve deres engasjement og å få følelsen av vennskapet de hadde fått og hva dette har betydd for dem, gjorde meg veldig stolt av foreningen og takknemlig for den muligheten jeg selv har fått ved å være medlem og som årets lokalpresident.

Med ønske om en god høst til dere alle

May Sissel Skotheim,

President JCI Molde 2013 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar